Benvinguts a la web de l'Estol de Tramuntana. Clica aquí per anar a la pàgina principal  

Logo fabioler

 

Logo Pescador

Contacte

Ara també al Youtube i al Facebook

 Videos

Audio

Fotografies

Premsa

Qui Som

19694 visites

 

   

VESTUARI I ALTRES ASPECTES CULTURALS

Amb aquests escrits, pretenem donar a conèixer petits detalls de la nostra indumentària, que no desconegudes, però si per falta de trobar-ne d'originals o bé per poca informació o documentació suficient fins ara no hem duit a la pràctica, ja que com a grup, sense cap ganes de crear polèmica, pensam que abans de fer peces, primer n'hem de trobar d'antigues, suficientment documentades per més d'un historiador, pintor, etc., per així poder estar segurs de que no feim res fora de lo que era, o com diem en mallorquí "pixar fora des test".

 

 

RANDES ALS GIPONS?

 

Aquest primer article és referent a n'és gipons o millor dit a un petit detall dels mateixos, ens referim a les randetes que es veuen als punys, fins ara estudiosos del tema ens fan afirmacions com aquesta: "a les voreres es veu una petita randa que originalment era del gipó interior", i efectivament era de l'interior, durant el S. XIX es comença a perdre aquesta costum ja que molta gent vesteix giponet de manega més curta o el substitueix per cossets, i opten per cosir-se una randeta que llavors dobleguen per amunt, però mai es posen randa pel colze.Actes 20 aniversari

De més d'un centenar de fotos, quadres i gipons, que hem vist, només un duia randa pel colze i no sabem la seva procedència. Probablement es va cosir els anys 20 dins alguna de les primeres agrupacions, de fet tot això té una lògica, basta que mirem algun giponet blanc, veureu que la randeta o petit puny per la collada només és a baix de la manega, no pels costats.

Ballada a l'estació de Sóller 2006D'altra gent, en lloc de randeta es va seguir fent uns punyets, que majoritàriament eren de cotonet o fil, sempre del més fi, amb una petita mostra de fils trets o randeta, i amb dos traus per on passar els dos botons agafats entre ells per un vuit, per així completar la collada, aquests anaven cosits en puntades senzilles per dedins per així poder-los rentar i anar-los canviant per altres més vistosos. Les mides varien, ja que n'hem pogut veure de molt fins de 1'5 cm. d'ampla, de 2 i fins a 3 cm., ja que el gruix depenia del gust de la persona.

Per millor entendre el que vos explicam podeu demanar-nos informació, que molt gustosament, per la nostra part vos facilitarem. Bona font d'informació son les padrines, ja que moltes d'elles ho recorden o bé en conserven algú que a vegades mesclat amb randes per dins qualque calaix, s'arriben a tirar, de segur que també conserven fotos dels vostres avantpassats, a on es pot comprovar amb molta facilitat.

Altres fonts d'informació: Die Balearen, Arxiduc Lluís Salvador, Traje balear en doce laminas del S. XVIII, el traje en Mallorca (Antonio Mulet), Traje de la Isla de Mallorca (C. Vilella), etc....Ballada a l'estació de Sóller 2006

Volem aprofitar per agrair l'inestimable col·laboració de dona Joana Alou, propietària de varis dels punyets, i a dona Maria Riera, mestra de costura tradicional de Palma, i a tota aquella gent major, que gràcies als seus testimonis i paciència amb nosaltres han fet possible que recuperem aquest petit detall del nostre vestuari.

 

   
   

estoltramuntana@gmail.com   Copyright ©  [ www.cuinant.com  ]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 30-12-2022 20:12:44.