Actes 25 aniversari. 1981-2006 Viatge a Polònia |
|
Index: |
Nota de premsa / Retalls de premsa/ Records - Souvenirs i fotografies. / |
estoltramuntana@gmail.com
Copyright © [
www.cuinant.com ].
Reservats tots els drets. |
L’ Estol de Tramuntana tornà el passat dilluns dia 22 de juliol de 2006 , del seu viatge a Poznan. Una setmana molt intensa d’assajos i actuacions a diferents indrets: Wronki, Leszno i Gniezno a més de la Capital Poznan.
Al Festival anomenat Swiatowy Przeglad Folkloru“Integracje” 2006 participaren juntament amb s’Estol que representava a Espanya, el grup Tzontemoc de Mèxic, el Doina Timisului de Romania, el Cifra de Xèquia, el Panghat Permorfing Acts de la República de la India i l’ amfitrió Folk Dance Poznan de l’Escola Universitària d’Educació Física de Polònia.
Cada dia a part de l’actuació programada, a les nits cada grup mostrava als demés participants, jocs, cançons, costums i menjars típics del seu país. Els mallorquins i mexicans compartiren vetllada començant S’Estol, que va participà duent Crespells, Robiols, Patés de Sóller, Sobrassada, Confitures també de Sóller, galletes d’Inca, peladilles, formatges, Herbes, Palo, Licor de Murtons, Vi dolç , etc. Per la part gastronòmica i per animar la vetllada cantà havaneres, Na Catalina de Plaça,etc i en quan a jocs i danses en Joan petit quan balla, la Dansa de l’ós, la Balanguera… aconseguint ser una de les nits més concorregudes i esperades junt amb la dels mexicans que van aportar tequila i fruita molt variada confitada.
En aquest festival s’han intercanviat balls i música, Així després d’assajos de tres hores cada vegada, romanesos, polonesos, mexicans, xècs i hindús aprengueren a ballar jota, i per l’actuació final dues parelles de cada grup a part dels balls dels altres països, ballaren Na Maria Balla i Bota, i els músics sonàren el Copeo de Muntanya més les cinc melodies diferents aportades per cada grup participant.
No sols amb música i ball es donen per satisfets, en aquest encontre, els grups prenen part a una competició esportiva d’un esport mitjaval que es parescut al Volleyball i “balonmano”, però on la xarxa té tres forats i la pilota ha de passar dins d’ells, el temps emprat i els tocs de pilota que es realitzin no són determinants per tal de fer el punt. Entre els grups es va fer un mini lliga, i encara que les expectatives de s’Estol eren molt negres a l’inici, gràcies a l’enteniment ràpid del sistema de joc, i gràcies a les úniques animadores que van tenir els partits: les de s’Estol que es feren faldetes i pompons de paper diari l’Equip mallorquí format per Guillem Nadal, Sebastià Colom, Guillem Bernat i el seu capità Pere Moreno es va alçà campió del torneig.
Joan Bernat fou entrevistat a la Ràdio polaca per una jove que parlava català i havia estat feia poc a Sóller de visita. Així parlaren ambdós en “polac”.
El “ final Concert “ com l’anomenen ells, és l’apoteosi final fruit d’assatjos interminables on l’ordre d’aparença és preestablert per el directors artístics i no és consecutiu. Cada grup actua tres cops a diferents moments de la vetllada. Hi ha tres escenaris distints, tres grups ocupen el seu lloc a les fosques, i només quan és el torn de ballar l’escenari és il·luminat amb potents focus fins que el ball s’acaba, aleshores és el torn d’un altre escenari i un altre grup que haurà esperat el seu torn d’actuació amb el llum apagat. Els guies i amfitrions van vestits de negre per tal de no deixar entreveure res del que s’està preparant a cada cadafal. Així el públic no sap mai el que l’espera i les actuacions són d’aquesta manera molt variades i diferents, per què els encarregats trien durant la setmana els balls que ells troben més interessants o representatius de cada grup. Sempre amb la seva perspectiva de folklore i muntatge impactant, mai vist en altres festivals en quan a jocs de llums, i escenografia que la Televisió polaca va retransmetre en directe. L’Oferta, l’Escandelari i Es Collir Olives van ser els balls que van agradar més.
Un cop acabades totes les actuacions és el torn dels intercanvis de ball i música, sense perdre temps i en l’ordre que s’ha assajat i on s’elimina les fronteres físiques entre els països de la mà del ball i música.
L’acomiadament, es fa amb una cançó en polonès que van haver d’aprendre tots els grups ja abans de viatjar cap allà, i que canten al final de tot quan amés de la solista i els balladors dels intercanvis, van pujant paulatinament tots els grups a damunt de l’escenari dirigits pel director musical del Festival.
Els parlaments es fan al final i com no, l’entrega de premis, també. Així s’Estol recollir el seu trofeu com a guanyadors de l esport nacional de Poznan.
El grup ha tengut una experiència molt enriquidora i esgotadora donat les altes hores que acabaven tots els actes oficials i l’ organització o no, que hi havia.
Setmanari Sóller 26 d'agost de 2006 ( viatge a Polònia)
Veu de Sóller 25 d'agost de 2006 ( Viatge a Polònia)
Premsa, internet i radio de Polònia ( Agost '06)
Premsa, internet i radio de Polònia ( Agost '06)
Premsa, internet i radio de Polònia ( Agost '06)
Premsa, internet i radio de Polònia ( Agost '06)
Elka.pl ( Actuació a Lezno) ( Agost '06)
Premsa, internet i radio de Polònia ( Agost '06)
Poznan (Polònia) ( Anglès)
Informació de Poznan en castellà
World Folk Review "Integration".
FOTOGRAFIES
NO TOT ERA "FEINA"
IMATGES DES DE POLONIA
ÉS L'HORA DELS ADEUS
____________________________________________________________________________________________________
estoltramuntana@gmail.com
Copyright © [ www.cuinant.com ].
Reservats tots els drets.
Revisat el:
17-10-2009 07:56:58.